1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕП настоява за повече офшорни ветропаркове

ЕП настоява за повече офшорни ветропаркове

В доклада се казва още, че разположените в морето вятърни паркове могат да бъдат от полза за морското биологично разнообразие

Възобновяемите енергийни източници трябва да се внедряват по-бързо, за да се постигнат целите за намаляване на емисиите. За това настояват депутатите в Европарламента в гласуван доклад, в който формулираха препоръки за по-бързо въвеждане на вятърна енергия от разположени в морето инсталации.
 
За да успее Европейският съюз да постигне целите си за климата, той трябва по-бързо и с по-малки бюрократични пречки да изгражда офшорни ветропаркове. Едновременно с това морското пространство и бреговете трябва да бъдат управлявани по-устойчиво. В доклада народните представители заявяват, че постигането на икономика с нулеви нетни емисии изисква използването на енергия от възобновяеми източници в безпрецедентен мащаб, и подчертават спешната необходимост от подобряване и разширяване на съществуващата инфраструктура. Много държави членки изостават в необходимия преход към възобновяеми енергийни източници, допълват те.
 
Депутатите подчертават, че ЕС е технологичен лидер в сектора на производството на енергия от възобновяеми източници в морето и би могъл да очаква значителен икономически тласък чрез подпомагане на ръста на производството на чиста енергия. 
 
В доклада се казва още, че разположените в морето вятърни паркове могат да бъдат от полза за морското биологично разнообразие, ако са проектирани и изградени по устойчив начин, който позволява съвместно съществуване с други дейности, като например риболова и морския транспорт. 
 
От решаващо значение е да се проектира, развива и внедрява енергията от възобновяеми източници в морето по начин, който позволява материалите да бъдат рециклирани, тъй като са необходими значителни количества метали и минерали за изграждането им, допълват евродепутатите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.