1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС да спре вноса на продукти от обезлесени площи

ЕС да спре вноса на продукти от обезлесени площи

Това е настояване на бразилски екологични организации

Европейският съюз да приеме агресивно законодателство, което да забрани вноса на всякакви продукти, произведени на площи, получени от изсичането на гори. За това настояват бразилски екологични организации в писмо, изпратено до европейските институции.
 
Писмото е подписано от 34 групи и е изпратено преди в четвъртък министрите на околната среда на държавите членки да обсъдят законопроект за подобна забрана, която ще наложи контрол върху вноса на говеждо месо, соя, палмово масло, какао и кафе. Според екоактивистите проектът е необходим и положителен, но се нуждае от подобрения, за да се бори наистина с обезлесяването в страни износителки като Бразилия, където се намират 60% от тропическите гори на Амазонка и която водещ износител на много от тези продукти.
"Обезлесяването и преобразуването на естествените екосистеми трябва да бъдат изкоренени, за да може човечеството да има шанс да стабилизира глобалното затопляне", се казва в писмото. Организациите са на мнение, че проектозаконът, представен през ноември, дефинира твърде тясно понятието "гори", тъй като изключва по-голямата част от няколко ключови екосистеми в Бразилия, включително влажните зони на Пантанал, саваната Серадо и низините на Пампасите. Затова те призовават органите на ЕС да добавят повече продукти към контролирания списък, като памук, царевица и месни консерви, и да гарантират, че мерките за надлежна проверка се прилагат за цели ферми, а не само за част от тях.
Откакто президентът Жаир Болсонаро, смятан за съюзник на агробизнеса,  встъпи в длъжност през 2019 година, средното годишно обезлесяване в бразилската Амазонка се е увеличило с повече от 75 процента спрямо предходното десетилетие. Днес една пета от износа на говеждо месо и соя от Бразилия за Европейския съюз се произвеждат на земя, която е била незаконно обезлесена. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.