1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пожари в южната част на Чили са унищожили над 40 000 хектара растителност

Пожари в южната част на Чили са унищожили над 40 000 хектара растителност

Равносметката е направена от властите, които подозират криминални действия в някои от случаите

Вълна от пожари в южната част на Чили са унищожили досега над 40 000 хектара растителност. Равносметката е направена от властите, които подозират криминални действия в някои от случаите, предаде АФП.

Президентът Себастиан Пиниера обяви, че в страната има още 20 активни пожара. Той обясни, че силните ветрове и вълната от жеги правят сезона изключително рисков и податлив на горски пожари.

Най-големият от пожарите с 4 огнища е унищожил 22 500 хектара от началото на уикенда в гористата област Биобио. Седемдесет и пет годишен мъж е загинал, след като е отказал да напусне жилището си. Пет хиляди души са били евакуирани. Общо 1 800 пожарникари, горски и военни участват в потушаването на пожарите.

От Бразилия е поискан самолет за борба с пожари с голям капацитет на резервоарите за вода. Полицията потвърждава първоначалните съмнения, че някои от пожарите са причинени умишлено. В областта Биобио горски са информирали, че пожарът е възникнал едновременно на 8 места. Прокуратурата е сезирана за пожарите в Биобио и област Мауле.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.