1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС ще ратифицира споразумението за запазването на уникалната флора и фауна в парк Преспа

ЕС ще ратифицира споразумението за запазването на уникалната флора и фауна в парк Преспа

Парковата зона е първият пример за защитена трансгранична територия в Югоизточна Европа

Европейската комисия предложи на ЕС да ратифицира споразумението за защита на устойчивото развитие на природен парк Преспа в Югоизточна Европа, съобщава пресслужбата на ЕК Рапид. Споразумението бе договорено от Европейската комисия, Гърция, Албания и Македония.

Парк Преспа е определен като защитени трансгранични територии от Гърция, Албания и Македония. Парковата зона е първият пример за защитена трансгранична територия в Югоизточна Европа.

Преспанските езера и пространството около тях е уникална природна територия с високо екологично значение. То ще бъде запазено най-добре чрез цялостен подход. Договорът внася постепенна промяна в съществуващите местни споразумения за сътрудничество и би трябвало да облекчи успешното изпълнение на целите от Рамкова директива за водите на ЕС в района.

Съгласно това споразумение страните ще бъдат задължени да управляват по разумен начин езерата като се обръща специално внимание на нивото на водата. Трябва да бъде предотвратено замърсяването и защитено биологично разнообразие. Всяко развитие на района трябва да се осъществява по устойчив начин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.