1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС ще внесе за обсъждане въпроса за въглеродните емисии от авиацията и корабоплаването

ЕС ще внесе за обсъждане въпроса за въглеродните емисии от авиацията и корабоплаването

Това каза еврокомисарят по климата Кони Хедегаар

Европейският съюз ще настоява на преговорите за климата в Дърбан, Южна Африка, през 2011 г. страните да  разгледат въпроса за ограничаване на емисиите на CO2 от авиацията и корабоплаването. Това каза еврокомисарят по климата Кони Хедегаард, цитирана от Ройтерс, предаде РИА Новости.

В Дърбан, Южна Африка, през ноември-декември 2011 г. ще се проведе 17-ата сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК).

"В Дърбан няма да бъде достатъчно просто да се механизми за изпълнение на това, което беше договорено в Канкун. Ограничаването на емисиите от корабоплаването и въздухоплаването - ние ще настояваме за включването на този въпрос (в дискусията)" - коментира Хедегаард пред журналисти в кулоарите на срещата в Брюксел на Форума на големите икономики (MEF) - неформална асоциация на 17 държави, която включва и Русия и Китай.

Хедегаард заяви, че би желала с този въпрос да се заеме Международната морска организация (ММО), пред която задачата е поставена още от 1997 г. Но тъй като ММО няма напредък във взимането на своето решение, ние ясно ще дадем да се разбере, че вече губим търпение."

Участниците в 37-то заседание на Асамблеята на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO) в Монреал през октомври 2010 г. постигнаха съгласие за намаляване от 2020 г. на емисиите на въглероден диоксид от въздушния транспорт. Самият Евросъюз вече реши от 2012-а авиокомпаниите да се включат в Системата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.