1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС въведе механизъм за корекция на въглеродните емисии на границите

ЕС въведе механизъм за корекция на въглеродните емисии на границите

От 2026 г. механизмът постепенно ще се превърне в алтернатива на настоящите мерки срещу изтичането на въглеродни емисии

С регламент (ЕС) 2023/956 от 10 май 2023 г. Европейският съюз въведе Механизъм за корекция на въглеродните емисии на границите (МКВЕГ) като част от законодателния пакет „Подготвени за цел 55“.

Целта на механизма е да се предотврати рискът от изместване на въглеродни емисии. Изместване на въглеродни емисии възниква ако поради разходите, свързани с политиките в областта на климата, предприятията в определени сектори или подсектори на промишлеността прехвърлят производство към други държави. Или ако с внос от тези държави се заменят равностойни продукти, характеризиращи се с по-нисък интензитет на емисии на парникови газове.

МКВЕГ следва да гарантира, че внасяните продукти са предмет на регулаторна система, при която се прилагат разходи за въглеродните емисии, равностойни на разходите, възникнали съгласно Схемата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС, в резултат на което цената на въглеродните емисии е равностойна за внасяните и местните продукти. По този начин механизмът трябва да укрепи действията в областта на климата в ЕС и да подкрепи намаляването на емисиите на парникови газове в трети държави чрез използване на по-ефективни от гледна точка на емисиите технологии от страна на производителите.

От 2026 г. механизмът постепенно ще се превърне в алтернатива на настоящите мерки срещу изтичането на въглеродни емисии. Всички дружества, които внасят стоки от трети държави на митническата територия на Европейския съюз, попадащи в приложение I към Регламент (ЕС) 2023/956, трябва до 31 януари 2024 г. да подадат доклад към МКВЕГ за периода 1 октомври 2023 до 31 декември 2023 г. на https://cbam.ec.europa.eu/declarant

 

Подробна информация вижте във МКВЕГ - Въпроси и отговори Националeн компетентен орган по МКВЕГ е Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС)  https://eea.government.bg/ Контакти – cbam@eea.government.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.