1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС забрани незаконната търговия с дървен материал

ЕС забрани незаконната търговия с дървен материал

Снимка:

Според ООН обемът на дървения материал от незаконна сеч е между 350 и 650 милиона куб. метра годишно

Европейският съюз реши да бъде забранена незаконната търговия с дървен материал на негова територия, задължавайки вносителите да се уверяват в законността на стоката си, предаде Франс прес.
Следвайки примера на САЩ, които приеха подобен закон през 2008 г. евродепутатите гласуваха документ, въвеждащ след две години забрана за внос на европейските пазари на дървен материал, сечен по незаконен начин.
Законът получи подкрепата на страните членки на ЕС и представлява пробив в международен план, изтъкна докладчикът по текста, финландската евродепутатка Сату Хаси.   
Законът задължава също така вносителите на дървен материал или производни продукти да се уверяват, че вносът им е законен.
Операторите по веригата са длъжни също така да следят откъде е доставката и да посочват откъде са купили продуктите и на кой са ги продали.
Ако страните членки трябва да санкционират нарушителите, санкциите трябва да взимат предвид мащабите на щетите за околната среда, стойността на дървения материал или загубите от непостъпили данъци и такси. Могат да бъдат предприети и
наказателни преследвания.
Според ООН обемът на дървения материал от незаконна сеч е между 350 и 650 милиона куб. метра годишно или 20 до 40 процента от световното производство на промишлена дървесина.
Обезлесяването, което нараства с 13 милиона хектара годишно, е в основата на 20 процента от световните емисии от въглероден диоксид.
Европейската комисия е на мнение, че над половината от дейността в дърводобивния сектор се извършва в особено чувствителни райони ката басейна на Амазонка, Централна Африка, Югоизточна Азия и Русия.
Според доклад на Световния фонд за дивата природа през 2006 г. ЕС е внесъл 30 милиона куб. метра дървен материал и производни продукти с незаконен произход, главно от Русия, Китай и Индонезия. По данни на Грийнпийс незаконен внос постъпва и от Африка, например от Демократична република Конго и Габон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.