1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Евдокия Манева: Създаването на парк „Българско Черноморие” е трудно за реализация

Евдокия Манева: Създаването на парк „Българско Черноморие” е трудно за реализация

Снимка:

Предложението ще бъде обсъдено

Предложението за създаване на природен парк „Българско Черноморие” ще бъде обсъдено, но е трудно реализируемо. Това каза на брифинг в парламента заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, във връзка с предложението на опозицията за създаване на Временна комисия за обсъждане на налагане на мораториум върху строителството на територията на десет плажа по Черноморското крайбрежие и създаване на природен парк „Българско черноморие”, предаде Агенция „Фокус”.

Според Манева - такова предложение може да се обсъди, но природните паркове са компактна територия с определени цели и режими. „В практиката на създаване на подобни територии в Европейския съюз и в другите страни няма такива зонирани на петна природни или национални паркове. Това ще бъде много трудно реализируемо”, заяви Евдокия Манева.

Във връзка с продадени 1016 декара от плажната ивица на Камчийски пясъци Манева каза, че това е едно от най-грубите нарушения с огромна площ по време на управлението на БСП. „Това е грозна манипулация с мошеничества, които са точно в техния стил – една от най-красивите части на българската дива природа да бъде застроена. Министър Караджова спря строителството в този район. Предстои до два месеца издаване на заповед за забрана за строителство в тази защитена зона. Правим всичко възможно да развалим сделката”, добави Евдокия Манева. Тя припомни за случаите Златна перла, Царево и Несебър.

„Колкото и да се опитват да прехвърлят вината на сегашното ръководство на РИОС, това е груба фалшификация по време на управлението на Тройната коалиция”, добави зам.-министърът Евдокия Манева.

Ако БСП искрено милееха за българската природа и за опазване на околната среда, имаха прекрасна възможност през своя мандат да прокарат такива ограничения. Точно тогава беше приет Законът за черноморското крайбрежие и там се предвиждат съвсем малко ограничения. Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.