1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕВН опитва да „открадне“ милиони от малки производители на "зелена" енергия

ЕВН опитва да „открадне“ милиони от малки производители на "зелена" енергия

Това посочват в съобщение до медиите от Българска ветроенергийна асоциация

Миналата седмица дружеството с австрийски капитал ЕВН България Елекстроснабдяване АД съобщи, че през третото тримесечие от годината не му достигат над 80 милиона лева, заради „непредвидения“ бум в производството на енергия от възобновяеми източници в югоизточна България, региона, в който ЕВН управлява електроразпределителната мрежа и доставя енергия на крайните потребители,  посочват в съобщение до медиите от Българска ветроенергийна асоциация.

Хвърляйки вината върху „неочакваните“ производители на зелена енергия обаче, ЕВН не казва истината. Забавеният доход на австрийската компания е резултат от собствените й грешки. Управителите й се опитват да  прикрият  това  и  да  възстановят  липсващите  пари  като  доведат  до  банкрут  много  производители  на енергия от възобновяеми източници – включително много малки български компании и български семейства.

С помощта регулатора, австрийската компания се опитва да компенсира собствената си некомпентентност, като отнеме от „малките хора“, от българските и чуждестранни фирми, които са инвестирали съвсем добсъвестно.  Това просто не е честно и е разрушително за имиджа на България.

ЕВН прави сметките си погрешно

Ето какво се случи. В началото на тази година, всичките три регионални електроразпределителни дружества и крайни снабдители – ЕВН, ЧЕЗ, и Е.ОН/Енерго-Про – трябваше да предоставят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прогнози за количеството зелени мощности, които очакват да присъединят към мрежите си до средата на годината.

Когато ДКЕВР взе годишното си решение за цените на електроенергията през юни, комисията взе предвид тези прогнози, за да разпредели „зелената добавка“ между дружествата. „Зелената добавка“ е частта от приходите  по  продажба  на  електроенергия,  чрез  която  се  насърчава  производството  от  възобновяема енергия.

ЧЕЗ  и  Енерго-Про  се  справиха  с  домашното  си  и  направиха  сравнително  точни  прогнози  и  получиха достатъчен дял от „зелената добавка“. За разлика от тях, при ЕВН прогнозата се оказа изключително погрешна. Оттук и „липсващите“ 80 млн. лева. Защо прогнозите им бяха толкова далеч от реалността?

В момента, от ЕВН твърдят, че са били изненадани от броя зелени проекти, които са били присъединени към мрежата през май и юни – и че тези проекти възлизат на „стотици мегавати“ повече, отколкото са били очаквани. Това е трудно за вярване. Всички тези проекти би трябвало да са разполагали със договори или най-малкото становища за присъединяване, издадени от самото ЕВН към началото на 2012 г. Ако и  от ЕВН да твърдят, че не са знаелаи колко мощности са щели да бъдат присъединени, това не ги извинява, защото е трябвало да са наясно. Или в ЕВН са били опасно небрежни, когато са подготвяли своите прогнози, или по някаква причина умишлено са предоставили по-ниски стойности.

Пълния текст на съобщението на Българска ветроенергийна асоциация до медиите четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.