1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕВН опитва да „открадне“ милиони от малки производители на "зелена" енергия

ЕВН опитва да „открадне“ милиони от малки производители на "зелена" енергия

Това посочват в съобщение до медиите от Българска ветроенергийна асоциация

Миналата седмица дружеството с австрийски капитал ЕВН България Елекстроснабдяване АД съобщи, че през третото тримесечие от годината не му достигат над 80 милиона лева, заради „непредвидения“ бум в производството на енергия от възобновяеми източници в югоизточна България, региона, в който ЕВН управлява електроразпределителната мрежа и доставя енергия на крайните потребители,  посочват в съобщение до медиите от Българска ветроенергийна асоциация.

Хвърляйки вината върху „неочакваните“ производители на зелена енергия обаче, ЕВН не казва истината. Забавеният доход на австрийската компания е резултат от собствените й грешки. Управителите й се опитват да  прикрият  това  и  да  възстановят  липсващите  пари  като  доведат  до  банкрут  много  производители  на енергия от възобновяеми източници – включително много малки български компании и български семейства.

С помощта регулатора, австрийската компания се опитва да компенсира собствената си некомпентентност, като отнеме от „малките хора“, от българските и чуждестранни фирми, които са инвестирали съвсем добсъвестно.  Това просто не е честно и е разрушително за имиджа на България.

ЕВН прави сметките си погрешно

Ето какво се случи. В началото на тази година, всичките три регионални електроразпределителни дружества и крайни снабдители – ЕВН, ЧЕЗ, и Е.ОН/Енерго-Про – трябваше да предоставят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прогнози за количеството зелени мощности, които очакват да присъединят към мрежите си до средата на годината.

Когато ДКЕВР взе годишното си решение за цените на електроенергията през юни, комисията взе предвид тези прогнози, за да разпредели „зелената добавка“ между дружествата. „Зелената добавка“ е частта от приходите  по  продажба  на  електроенергия,  чрез  която  се  насърчава  производството  от  възобновяема енергия.

ЧЕЗ  и  Енерго-Про  се  справиха  с  домашното  си  и  направиха  сравнително  точни  прогнози  и  получиха достатъчен дял от „зелената добавка“. За разлика от тях, при ЕВН прогнозата се оказа изключително погрешна. Оттук и „липсващите“ 80 млн. лева. Защо прогнозите им бяха толкова далеч от реалността?

В момента, от ЕВН твърдят, че са били изненадани от броя зелени проекти, които са били присъединени към мрежата през май и юни – и че тези проекти възлизат на „стотици мегавати“ повече, отколкото са били очаквани. Това е трудно за вярване. Всички тези проекти би трябвало да са разполагали със договори или най-малкото становища за присъединяване, издадени от самото ЕВН към началото на 2012 г. Ако и  от ЕВН да твърдят, че не са знаелаи колко мощности са щели да бъдат присъединени, това не ги извинява, защото е трябвало да са наясно. Или в ЕВН са били опасно небрежни, когато са подготвяли своите прогнози, или по някаква причина умишлено са предоставили по-ниски стойности.

ЕВН  е насочена към  инвеститори

И какво прави австрийската компания? Има ли доблестта да признае собствените си грешки и да изчака до следващата година, когато ДКЕВР ще преразгледа решението си и „непредвидените“ им разходи могат да бъдат компенсирани? Не. Вместо това, компанията участва в поредица от съмнителни маневри, насочени към това, да си набави онова, което й липсва поради собствената й некомпетентност. И го прави, въпреки че тези стъпки са със съмнителна законност и резултатът е да  се съсипят много малки български инвеститори и да се опетни доброто име на България.

За начало, ЕВН настоява регулаторът да приеме скандалното решение от 14-ти септември,  между другото решение, което е публикувано в петък вечер и не се предхожда от каквото и да било обществено обсъждане. Това решение установява  така наречената „цена  за достъп до мрежата",  която в някои случаи  се равнява на до 40% от доходите на собствениците на малки зелени проекти. Това не е просто пагубно за някои зелени инвеститори.Това се явява ретроактивно намаляване на преференциални цени за вече действащи инсталации за енергия от възобновяеми източници,  цени, които са гарантирани от закона. Това е нещо, което просто не направите, ако искате вашата страна да се възприема сериозно като инвестиционна дестинация.

Но има и още. Изглежда, сякаш в ЕВН са били предварително подготвени за това решение. Това  лято  и  трите  енергийни  компании  трябваше  да  подготвят  общи  условия  за  достъп  до  мрежата  за "зелени" проекти. Енерго-Про и ЧЕЗ го направиха.  ЕВН обаче изчака до 13 септември, ден преди съмнително решение на ДКЕВР, и тогава публикува проекта за своите условия, скроени така, че да прилягат добре на новосъздадената рамка за цена за достъп до мрежата. Моментът изглежда твърде добре подбран, за да е просто съвпадение.

Същото важи и за скоростта, с която ЕВН реагираха на решението на ДКЕВР такса за достъп. На ЧЕЗ и ЕНЕРГО- ПРО им отне седмици, за да напишат писма до своите клиенти. Но нещастните собственици на проекти, свързани към мрежата на ЕВН, бяха уведомени за „задълженията“ си в рамките на няколко дни.

Освен това, тези писма биха могли да бъдат описани като заплашителни! Докато ЧЕЗ, например, учтиво прикани своите клиенти да подпишат допълнителни споразумения към договорите за свързване за съгласие с мрежовите   такси,   ЕВН  заплаши   да  изключи   проекти,  чиито   собственици   не   подпишат   тези  анекси. Австрийската компания дори се опита да вмъкне приемането на промените в договорите през месечните протоколи за производство, като отново заплаши с изключване, ако собственикът на централата не подпише. А евентуално изключване е сериозен въпрос. Това означава, че собственикът не получава каквито и да било приходи.

Как да получите пари от Вашите клиенти?

ЧЕЗ, например, плати на производителите на зелена енергия пълната цена за електроенергията, продадена на електроснабдителната компания ЧЕЗ Електро България АД, както обикновено се прави. Дори парите са платени няколко дни по-рано от обикновено. По този начин, производителите на зелена енергия имаха достатъчно време да заплатят на ЧЕЗ Електроразпределение новите фактури за цена за достъп. Производителите направиха това, дори и да е с възражение срещу плащането.

Но в ЕВН явно не се чувстват комфортно с този начин на плащане. ЕВН трябваше да се подсигури, че ще получи всички пари, които иска. И премина през правни акробатики, за да го направи.

Снабдителното дружество на ЕВН уведоми своите производители на зелена енергия, че автоматично ще приспадне и събере парите за таксата достъп. Това е странно, тъй като таксите достъп се дължат на напълно различно и юридически независимо дружество, а именно електроразпределителното дружество. Но в ЕВН бяха добре подготвени. От 30-ти септември, ЕВН твърди, че е бил сключен тайнствен договор – който нито един производител на зелена енергия не е виждал до ден днешен – между двете дъщерни дружества на австрийската компания, който разрешава точно това прехвърляне. А именно, прехвърлянето на изкуствена печалба от едното дружество към другото дружество, което страда от лошите прогнози на своето управление. А датата 30-ти септември, когато зловещият договор се появи, разбира се е само 10 работни дни след решението на регулатора. Дори и за компания, която е силно нетърпелива да сложи ръка върху доходите на малките производители на зелена енергия в България, това е ужасно бързо. Разбира се, това е в случай, че това не е плод на план, подготвян дълго преди това.

Накрая, трябва да се замислим за една любопитна липса. Това е липсата на Австрийското посолство. На 8-ми октомври, 15 посланика писаха до правителството, за да изразят своето безпокойство от това, което се причинява на производителите на зелена енергия. Големи и малки страни поставиха подписите си под писмото. Но въпреки че е сред водещите инвеститори в зелена енергия, една държава не присъстваше в това писмо: Австрия. Държавата, където е централата на ЕВН.

И така въпросът е: каква точно игра се играе тук?

Има  безброй  изказвания  от  страна  на  регулатора  и от  ЕВН.  Те казват,  че  е  необходимо  да  се  вземе от доходите на зелени проекти, за да се намали финансовата тежест върху потребителите на електроенергия. Това не се връзва. Парите, които се взимат от производителите сега, не стигат до потребителите, нито намаляват сметката им за ток. Те остават в електроразпределителните дружества и голяма част завършва в хазната на ЕВН.

Какъв е изводът? Може ли това да бъде сложна схема, разработена  или най-малко подкрепяната от ЕВН, за да се вземат пари от зелени проекти? Схема, която умишлено докарва до фалит и финансова разруха стотици малки български компании и семейства? Схема за прикриване на самопричинен недостиг на оборотни средства  в ЕВН и очевидно неумело управление? Човек би искал да мисли, че не е. ЕВН е голяма европейска компания и основен чуждестранен инвеститор в България. Те би трябвало да знаят по-добре. Но е трудно да се избегне изводът, че в момента ЕВН България се държи като побойник на детска площадка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.