1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Евродепутати изразиха загриженост от създаването на пречки пред развитието на "зелената" енергия в ЕС

Евродепутати изразиха загриженост от създаването на пречки пред развитието на "зелената" енергия в ЕС

Те изпратиха писмо до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер

Евродепутати, сред които и Ивайло Калфин, изпратиха писмо до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, в което изразиха загриженост от разпространяването на практиката за създаване на пречки пред развитието на "зелената" енергия в ЕС, предаде пресофисът на българския представител в Европейския парламент.

Калфин и колегите му Фиона Хол (Великобритания, АЛДЕ), Джудит Меркис (Холандия, група на социалистите и демократите), Катлийн ван Бремпт (Белгия, социалисти и демократи), Франсиско Соса Вагнер (Испания, независим) и Клод Турмес (Люксембург, група на Зелените) настояват Европейската комисия да вземе отношение към въвеждането на такси върху зелената енергия в България, Чехия и Испания.

В писмото се отделя място на решението на ДКЕВР в края на миналата година изненадващо да въведе такса за достъп до мрежата на производителите на енергия от възобновяеми източници. Тази такса променя дадените предварително със закон условия на инвеститорите, като практически действа със задна дата и налага различни ставки в противоречие на правилата на конкуренцията, пишат евродепутатите.

Те напомнят, че производителите на "зелена" енергия в България внесоха оплаквания до Европейската комисия по повод действията на българския енергиен регулатор и изразяват опасение, че ако не срещне решителен отпор от Европейската комисия, "българският пример" може да се разпространи в други европейски членки.

Шестимата евродепутати добавят, че решението в България, както и по-ранните случаи в Чехия и в Испания създават вреден прецедент, който поставя под заплаха регулаторната рамка на възобновяемата енергетика в Европа, тъй като дава лош знак на инвеститорите в сектора.

Те призовават комисар Гюнтер Йотингер да провери внимателно дали не става дума за нарушение на европейското законодателство и ако това е така, да вземе мерки. Първоинстанционният съд в България вече отмени решението на правителството.

Писмото не е първа стъпка за Ивайло Калфин в защита на възобновяемата енергия. През октомври 2012 година той отправи питане към Европейската комисия. В отговора си комисар Йотингер увери, че разследва по ускорена процедура сигналите за въвеждането на новата такса върху "зелената" енергия. Резултатите от разследването все още не са огласени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.