1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еврокомисията: България може да изгуби част от парите за екология

Еврокомисията: България може да изгуби част от парите за екология

Страната ни сериозно изостава в усвояването на средствата по оперативна програма "Околна среда"

България сериозно изостава в усвояването на парите по оперативна програма "Околна среда". Това заяви зам.-ръководителят на отдела за България в Главна дирекция "Регионално развитие" на Еврокомисията Карстен Расмусен на вчерашната конференция "Стратегическа инфраструктура България 2011. Приоритети 2020".

По думите на Расмусен екоминистерството, което отговаря за оперативната програма и министерството на регионалното развитие, което отговаря за ВиК-инфраструктурата, трябва да ускорят работата с общините по подготовката на проекти и провеждане на търгове. Заради дългогодишно забавяне, управленски грешки и липсата на инициатива или административен капацитет в общините, до началото на тази година бяха усвоени едва около 9% от бюджета й - 1.8 млрд. евро.

До средата на 2012 г. ще бъдат договорени всички средства по оперативната програма, заяви екоминистърът Нона Караджова. До края на 2011 година ще бъдат сключени договори за строителство за около 1 милиард лева, каза тя. Тази година ще бъдат завършени още 8 от оставащите близо 70 пречиствателни станции за отпадъчни води за големите градове с над 10 000 еквивалент жители, каза тя. В последните година и половина бяха пуснати 9 такива станции, посочи тя. До края на август министерството очаква да бъдат подготвени и 19 нови проекта за регионални депа за отпадъци. От 54-те депа, с които страната трябва да разполага, до момента са изградени едва 30, припомни министърът.

В средата на годината екоминистерството ще открие и процедурите за финансиране на подготовката на проекти за пречиствателни станции в по-малките населени места, с между 2 000 и 10 000 жители, обяви Караджова. Те ще са около 300 на брой и държавата трябва отсега да започне работата по тях, така че до 2015 г. да разполага с готови проекти, обясни тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.