1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еврокомисията и Бил Гейтс ще катализират революционна енергия

Еврокомисията и Бил Гейтс ще катализират революционна енергия

Създателят на инициативата "Революционна енергия" Бил Гейтс каза, че постигането на нулеви нетни емисии ще бъде едно от най-трудните неща, които човечеството някога е правило

Меморандум за стимулиране на инвестиции в нови технологии в областта на климата подписаха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, американският милиардер Бил Гейтс и председателят на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер по време на конференцията за климата в Глазгоу.
 
Партньорството между Комисията, Европейската инвестиционна банка и програмата "Катализатор за революционна енергия", създадена от Гейтс, ще мобилизира до 820 милиона евро между 2022 и 2026 година. Средствата ще послужат за по-бързото внедряване и скорошна пазарна реализация на иновативни технологии за постигането на амбициите на Зелената сделка и на целите на ЕС в областта на климата. Всяко едно евро публични средства се очаква да привлече три евро частни средства. Инвестициите ще бъдат насочени към портфейл от базирани в ЕС проекти с голям потенциал в четири сектора – чист водород, устойчиви авиационни горива, пряко улавяне от въздуха на въглероден диоксид и дълготрайно съхранение на енергия. 
 
Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия каза, че климатичното предизвикателство изисква от нас да инвестираме във високорискови иновации и да премахнем "зелената премия", свързана с пазарната реализация на нови технологии. 
От името на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер изтъкна, че се нуждаем от глобална технологична революция, ако искаме да постигнем парижките цели за климата. 
 
Създателят на инициативата "Революционна енергия" Бил Гейтс каза, че постигането на нулеви нетни емисии ще бъде едно от най-трудните неща, които човечеството някога е правило. Това ще изисква нови технологии, нови политики и нови партньорства между частния и публичния сектор в мащаб, който никога досега не сме виждали.
 
Партньорството между ЕС и програмата „Катализатор за революционна енергия“ ще бъде насочено към технологии с признат потенциал за намаляване на емисиите на парникови газове, но които понастоящем са твърде скъпи, за да бъдат приведени в необходимия мащаб и да се конкурират с технологиите, основани на изкопаеми горива. То ще обедини публичния и частния сектор, за да инвестират в големи демонстрационни проекти. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.