1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европа губи 5 млрд. евро от измами в търговията с парникови емисии

Европа губи 5 млрд. евро от измами в търговията с парникови емисии

В началото на 2011 г. еврокомисията ще представи подробно проучване на проблема и предложения за решаването му

От престъпни действия схемата за търговия с парникови газове в ЕС е ощетена с близо 5 млрд. евро през последните 18 месеца, сочат данни на полицейската агенция Европол. Заради зачестилите финансови измами и манипулиране Брюксел подготвя по-строги правила и регулации на пазара с въглеродни квоти, съобщи EurActive.

В някои страни измамите представляват 90% от пазарния оборот. „Пазарът достигна такива размери, което го прави потенциален обект на измамни практики“, коментира еврокомисарят по климата Кони Хедегаард, цитиран от изданието. Предстои той да се разраства и е изключително важно да подлежи на ефективен регулаторен надзор, твърди още Хедегаард.


Затова през 2011 г. ЕК ще обърне особено внимание на „спот пазара“. При него разрешителните за емитиране на парникови газове се получават веднага. Въпреки че той е 20-25% от целия оборот за 2009 г. на европейския въглероден пазар, досега не е регулиран от Брюксел. Комисията ще предложи разрешителните за търговия, сертифицираните емисионни кредити (CERs) и емисионните единици (ERUs) за намаляване на парниковите газове да бъдат класифицирани като финансови инструменти. Това ще ги постави под контрола на съществуващото финансово законодателство. В началото на 2011 г. еврокомисията ще представи подробно проучване на проблема и предложения за решаването му. Новите законодателни мерки може да се подготвят преди края на годината, посочва изданието.

Европейската схема за търговия с емисии е система, която позволява на участниците да купуват и продават квоти. Само през 2007 г. например осъществената търговия е на стойност 28 млрд. евро и се прилага от над 10 000 инсталации. Заедно те емитират близо половината от парниковите газове на общността.

Само седмица преди настоящото съобщение на комисията енергийната информационна агенция ICIS Heren обяви, че от румънска сметка са били откраднати 1, 6 млн. квоти на общността. От ограбената циментова компания Holcim съобщиха, че са възстановени 0,6 млн. квоти. Във Великобритания няколко емисионни регистъра са били затворени в средата на декември, тъй като националните служби за сигурност са предупредили, че са възможни заплахи от нападения. Една от най-големите разкрити измами е през 2009 г., въглеродни кредити са купени в държава без ДДС и продадени в държава с ДДС, след което изчезват, без да е платен данък.

България не участва в схемата за търговия с емисии, тъй като акредитацията й беше отнета през юни тази година. Предстои тя да бъде върната в началото на 2011 г. Това означава, че бизнесът ще може да купува и продава квоти за емисии на парникови газове в рамките на Европейската схема за търговия с парникови газове и да получава квоти от изпълнени проекти "Съвместно изпълнение" още от догодина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.