1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европа започва да се придвижва към Африка

Европа започва да се придвижва към Африка

Това обявиха геолози на среща на Европейския съюз по геонауки

Европа започва да се приплъзва под Африка, обявиха геолози на среща на Европейския съюз по геонауки. Ако това наистина е така, се заражда нова субдукционна зона под Средиземно море, съобщи Би Би Си. Континентите се доближават.

От много милиони години северният край на Африканската тектонска плоча се спуска под Европа. Този процес обаче спира и изглежда Европа започва да се придвижва към Африка.

Под Средиземно море студената и плътна скала от крайната северна част на Африканската тектонска плоча на практика съвсем е потънала под Евразийската плоча. Африка обаче е твърде лека, за да я последва и да се спусне надолу. Затова, изглежда, започва субдукцията на Европа под Африка.

Геоложката структура на Средиземно море е доста сложна, обяснява Ринус Вортел от университета на Утрехт. Анализът на неговия екип показва, че бавната конвергенция - само по няколко санитметра годишно, е възпрепятствана от сблъсъка на плочите на нивото на Турция и от лекотата на африканския континент.

В резултат, парчета от африканската плоча, които вече са се подпъхнали, са се откъснали и се спускат към земната мантия. За да се запълни оставената празнота, части от Евразийската плоча тръгват на юг. Това се случва с Балеарските острови, Корсика, Сардиния, о-в Крит.

Компютърният модел показва, че резултатът ще е субдукция в противоположна посока на досегашната. Допълнителни доказателства за този процес идват от наблюденията на земетресения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.