1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейска нощ на прилепите в Пловдив

Европейска нощ на прилепите в Пловдив

Събитието се организира от "Зелени Балкани"

От 16 до 21 ч. днес в Цар Симеоновата градина в Пловдив ще се проведе традиционното честване на Европейската нощ на прилепите. Събитието се организира от "Зелени Балкани". Тази година още 10 града отбелязват Нощта на прилепите в България на различни дати през септември и октомври.

В рамките на събитието гражданите ще могат да научат повече за тези тайнствени и уникални създания – къде живеят, как и с какво се хранят, колко дълго живеят и как отглеждат малките си, как „помагат“ на хората и колко „пари“ спестяват на държавния ни бюджет.

Гостите на щанда на "Зелени Балкани" ще могат, също така, да похапнат „прилепни” сладки, да присъстват на демонстрация с ултразвуков детектор за прилепни звуци, да рисуват  и да научат техники за проникване в пещера.

Някои интересни факти за прилепите

В света има близо 1100 вида прилепи, т.е. ¼ от бозайниците могат да летят. Това е най-процъфтяващата група бозайници. Прилепите обитават всички континенти с изключение на Антарктида, най-северните части на Европа, Азия и Америка и някои отдалечени острови.

Те съществуват от 55 милиона години, а човекът - едва от 50 000 години (или те са на Земята 1100 пъти по-дълго от нас!). Ориентират се в тъмното с помощта на ултразвук - нашият слух долавя звуци от близо 20Hz до 15 - 20 kHz (в зависимост от възрастта на човека). За сравнение, някои прилепи могат да чуват звуци с честота над 110 kHz.

Прилепите са бозайници, което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина. Прилепите не са гризачи, въпреки че външно приличат на такива и някои хора ги наричат “летящи мишки”.

Прилепите унищожават огромни количества насекоми, много от които са вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи около 5 грама, изяжда 3000 насекоми на вечер и само за един час може да изяде 1200 комара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.