1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейската агенция по околна среда публикува доклад за оценка на климатичните рискове за Европа

Европейската агенция по околна среда публикува доклад за оценка на климатичните рискове за Европа

Докладът представя информация за 36 климатични риска за Европа, обобщени и оценени в 5 категории

Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) публикува резюме на Оценката на климатичните рискове за Европа (EUCRA). Оценката е важна стъпка в усилията на Европейския съюз за ефективно адресиране на рисковете, произтичащи от изменението на климата. В съответствие със Стратегията на ЕС за адаптиране към изменението на климата от 2021 г. и целите на Европейския зелен пакт, ЕАОС представя цялостен анализ на климатичните рискове, пред които е изправена Европа.

Разработена в сътрудничество с многобройни партньорски организации и подкрепена от различни заинтересовани страни и експерти, EUCRA подкрепя идентифицирането на приоритети и взимането на политически решения в областта на изменението на климата, както и разработването на политики за чувствителни към климата сектори в целия Европейски съюз.

Докладът представя информация за 36 климатични риска за Европа, обобщени и оценени в 5 категории: екосистеми, храна и продоволствена сигурност, човешко здраве, инфраструктура, икономика и финанси. Сред най-сериозните екологични рискове са загубата на крайбрежни и морски екосистеми, както и унищожаването на биологично разнообразие и естествените поглътители на въглерод от горски пожари, особено в южната част на континента. Южна Европа е изправена и пред най-сериозния риск от продължителни засушавания, загуба на реколта и топлинен стрес по време на горещи вълни. По отношение на икономическите щети се наблюдават каскадни рискове, като например прекъсване на електрозахранването поради горещини и екстремни метеорологични явления. Като специфичен риск е идентифициран допълнителният натиск върху механизмите за солидарност на Европейския съюз, включително финансовите механизми.

Едно от ключовите преимущества на EUCRA е, че акцентира както върху причиненото от човешката дейност изменение на климата и произтичащите рискове, така и върху допълнителни несвързани пряко с климата двигатели на риска. По този начин докладът допринася за по-цялостно разбиране на сложното взаимодействие от фактори, задълбочаващи климатичните рискове в Европа. Според ЕАОС Европа продължава да бъде континента с най-бързо покачващи се температури и именно това взаимодействие от рискови фактори налага неотложно действие на европейско и национално ниво.

За повече информация и достъп до доклада на EUCRA вижте уебсайта на Европейската агенция по околна среда на адрес  https://www.eea.europa.eu/publications/european-climate-risk-assessment

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.