1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейската комисия призова България да приложи рамковата директива на ЕС за отпадъците

Европейската комисия призова България да приложи рамковата директива на ЕС за отпадъците

София трябва да приложи и директивата, насърчаваща използването на незамърсяващи и енергийноефективни превозни средства

Европейската комисия призова България да приложи рамковата директива на ЕС за отпадъците, да гарантира пълното спазване на правилата на ЕС в областта на обществените поръчки, както и да насърчи използването на енергийно ефективни превозни средства. В противен случай страната е заплашена от санкции, съобщи пресслужбата на институцията.

България трябва да осигури пълно приемане на европейските правила за обществените поръчки във връзка с поръчка на "Електроенергийния системен оператор". Според Еврокомисията в обявата за набиране на оферти на дружеството, два от критериите са давали несправедливо предимство на български или базирани в България компании.

Това води до нарушаване на основните принципи на европейското право по отношение на обществените поръчки и най-вече на принципа за недискриминация, подчертава Еврокомисията. Тя е изпратила мотивирано становище до София, която има два месеца да отговори задоволително.

Заедно с четири други държави членки България трябва да приложи директивата за управление на отпадъците. Причина са продължаващите проблеми с балираните преди години отпадъци на София, част от които все още не са обработени и депонирани за съхранение по изисквания от Европейския съюз начин, съобщи Mediapool.

София трябва да приложи и директивата, насърчаваща използването на незамърсяващи и енергийноефективни превозни средства, предаде пресслужбата на Еврокомисията.

Във връзка с тези две директиви страната има два месеца, за да предприеме мерки за привеждане в съответствие. В противен случай Еврокомисията може да поиска от съда на ЕС да наложи имуществени санкции на България още при първото завеждане на дело.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.