1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейската комисия ще отпусне 300 милиона евро, за да насърчи мира и сигурността в Африка

Европейската комисия ще отпусне 300 милиона евро, за да насърчи мира и сигурността в Африка

Средствата ще са на разположение на Африканския съюз и на регионални организации за периода от 2011 г. до 2013 г.

Европейската комисия ще отпусне 300 милиона евро, за да насърчи мира и сигурността в Африка, предаде пресслужбата на институцията. Средствата са по линия на Финансовия инструмент за мир в Африка. Те ще са на разположение на Африканския съюз и на регионални организации за периода от 2011 г. до 2013 г.

Финансовият инструмент за мир в Африка е създаден през 2003 г. До момента чрез него са отпуснати 607 милиона евро за финансиране на мироопазващите мисии на африканските страни.

Други 100 милиона евро са дадени за засилване на институциите на континентално и регионално ниво, а 15 милиона евро - за посредническа дейност в конфликтни ситуации. В момента чрез средства от инструмента се реализират мисии в Централната африканска република и в Сомалия.

Повече от 200 милиона души в Африка все още живеят в конфликтни зони, каза еврокомисарят за развитието Андрис Пиебалгс. Това затруднява усилията ни да облекчим бедността, коментира още той.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън изтъкна, че международната общност трябва да положи още усилия, за да гарантира стабилността на африканския континент.

Брюксел подкрепя усилията на Африканския съюз да гарантира мира на континента, заяви тя. Допълнителните средства, които отпускаме са доказателство за това, подчерта европейският дипломат.

Аштън изрази одобрението си за действията на страните, които са изпратили мисии в подкрепа на мирния процес в държави като Сомалия. Трябва обаче да насърчим и други африкански страни да предприемат такива действия, каза още тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.