1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейската страна с най-мръсен въздух е България

Европейската страна с най-мръсен въздух е България

Това сочи изследване на Европейската агенция по околната среда

Европейската страна с най-мръсен въздух е България, следвана от Полша, сочи изследване на Европейската агенция по околната среда, цитирано от в. "Ню Йорк таймс".

В България са измерени най-високите концентрации на двете основни разновидности на атмосферни замърсяващи частици от комини, ауспуси и други източници. Те могат да причинят различни здравословни проблеми - от астма до рак. България има и най-високите концентрации на въглероден моноксид и серен диоксид, сочат данните ан европейската агенция.

От петте най-замърсени по този показател европейски града четири са български, а начело е Перник. В тази класация България е следвана от Полша, а при озоновото замърсяване водят градове в Северна Италия.

Докладът на европейската агенция се опира на измервания в 38 европейски страни, направени в периода между 2002 и 2011 г., макар че не всички обхванати в изследването страни да са предоставили пълен набор от данни.

Доклад на ООН от 2011 г. сочи, че България, заедно с Армения и Румъния, води в класацията на смъртни случаи от замърсен въздух в открити пространства, отбелязва "Ню Йорк таймс".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.