1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейски доставчици на електроенергия призоваха да се спрат субсидиите за развитие на ВЕИ

Европейски доставчици на електроенергия призоваха да се спрат субсидиите за развитие на ВЕИ

Рентабилността на конвенционалните електроцентрали може да бъде подкопана

Девет големи европейски доставчици на електроенергия - GDF, ENI, Iberdrola и др - призоваха Европейския съюз да спре държавната подкрепа за развитие на възобновяемите енергии, предаде АФП.

Доставчиците обвиняват възобновяемите енергоизточници /слънцето, вятърът и др./, че спъват инвестициите и намаляват сигурността на енергоснабдяването в Европа. Президентите и генерални директори на "Suez" Жерар Местрале и на ENI Паоло Скарони представиха пред Европейския парламент в Страсбург "конкретни мерки за преразглеждане на проблема с енергетиката в Европа", съобщават в комюнике ръководителите на деветте доставчици.

Те изразяват огорчение, че усилията за инвестиции са "спъвани от несигурната рентабилност, дължаща се по-конкретно на липса на ясна, предвидима и обективна политическа рамка, основана на стабилна и предвидима законодателна уредба", отбелязва БГНЕС.

Те визират твърде щедрите субсидии за възобновяема енергия, които ще отблъснат инвестициите в традиционните източници на енергия и ще подкопаят рентабилността на конвенционалните електроцентрали, включително на природен газ, които са от съществено значение за сигурността на енергийните доставки на Стария континент.

"Ние трябва да намалим темпа, с който Европа създава ветрогенераторни паркове и слънчеви панели. В момента положението е неудържимо", подчерта Жерар Местрале, чиито думи цитира в. "Файненшъл Таймс". Тези доставчици още през май сезираха Европейския съюз по този въпрос.

Техните изявления обаче бяха посрещнати на нож от привържениците на енергията от възобновяеми източници, които решително оспориха техните аргументи. "Неправилно е да се противопоставят възобновяемите енергии с други като природния газ", заяви Никола Волф, президент на Френската професионална федерация на ветровата енергетика.

"Ветровата енергия е по-конкурентоспособна в сравнение с други, по-класически енергии, нейният източник е неизчерпаем и също допринася за сигурността на снабдяването с енергия", твърди Волф.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.