1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейските пари за енергийна ефективност са изразходвани законно, но неразумно

Европейските пари за енергийна ефективност са изразходвани законно, но неразумно

Одиторите са проверили проекти в Чехия, Италия и Литва

Европейските пари за енергийна ефективност не се използват ефективно в страните членки, твърди доклад на Европейската сметна палата. Одиторите са проверили проекти в Чехия, Италия и Литва. Тези страни са получили най-много европейски пари за енергийна ефективност. Изводите - изглежда - важат за повечето държави, информира БНТ.

Европейските пари за енергийна ефективност са изразходвани законно, но неразумно, без да се гледа какъв ефект постигат - това е основното заключение на доклада.

Одиторите са установили, че парите за енергийна ефективност се използвали главно за реновиране на обществени сгради в лошо състояние. Това не е незаконно, защото всички документи са налице, а изискванията са спазени. Проблемът е, че инвестициите не са довели до голяма икономия на енергия и възвръщаемостта им е от 50 до почти 150 години.

С европейски пари в чешкия град Волине подновили сградата на гимназия, общежитие и парната им инсталация. Парите обаче ще се възвърнат едва след 146 години. При положение, че сградите едва ли ще издържат дотогава е ясно, че парите са похарчени неразумно.

За да се преустанови това, Сметната палата препоръча на Европейската комисия в бъдеще да отпуска пари на такива проекти, при които може да се очаква истинска енергийна ефективност, разумни срокове на възвръщане на инвестициите, а не просто тогава, когато сгради имат нужда от ремонт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.