1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейският омбудсман започна разследване за замърсяването от Фукушима

Европейският омбудсман започна разследване за замърсяването от Фукушима

Снимка:

В официалните интернет сайтове на ЕС не е предоставена никаква сравнителна информация за максимално допустимата радиация в храните

Европейският омбудсман започна разследване за позволените нива на замърсяване на храните в Европейския съюз след инцидента в Япония, съобщи EurActiv, цитиран от dnevnik.bg. Причината е големият брой жалби, подадени от европейски граждани заради липсата на достатъчно информация след експлозиите в атомната централа в префектура Фукушима.

Значителна част от гражданите на ЕС са недоволни от недостатъчните и ненадеждни данни за направените промени в максимално допустимите нива на радиация след експлозиите в ядрената централа. Това заяви европейският омбудсман Никифорос Диамандурос в писмо, отправено до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Диамандурос отбеляза, че в официалните интернет сайтове на ЕС не е предоставена никаква сравнителна информация за максимално допустимата радиация в храните преди и след експлозиите. По тази причина той поиска пояснения, като препоръча данните да бъдат публикувани на достъпен език.

Въпросът не се повдига за първи път. На 25 май френската неправителствена организация CRIIRAD, специализирана в измерването на радиацията, настоя пред френското правителство да проведе разследване за сериозните пропуски в отчитането на последиците от ядрения инцидент в страната и призова за повече запознаване на обществото с тях.

Според сведения на организацията радиоактивният облак е достигнал Франция два дена преди официално обявената дата, а нивата на радиация са били в пъти по-високи от посочените тогава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.