1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нови случаи на птичи грип в Източна Азия

Нови случаи на птичи грип в Източна Азия

Областната епизоотична комисия във Враца разпореди профилактични мерки срещу евентуалното разпространение на заразата

За нови случаи на птичи грип в Източна Азия предупредиха от Министерството на земеделието и храните. Въпреки че Враца не е на пътя на птичата миграция и няма пряка опасност за населението, областната епизоотична комисия разпореди профилактични мерки срещу евентуалното разпространение на заразата. Те вече са прилагани и са добре познати на населението.

От Агенцията по храните препоръчват птиците да бъдат затворени в дворовете на собствениците, да не се пускат свободно, водоплаващите да се отглеждат отделно от кокошките, както и водоплаващите да не се пускат по язовирите, тъй като там могат да влязат в контакт с диви патици и гъски.

На места хората все още не са уведомени да не пускат пернатите навън, съобщава bTV. Макар пашата навън да е масова практика по селата, от Областната дирекция по безопасност на храните съобщават, че зачествяват фалшивите сигнали срещу уж недобросъвестни стопани.

В истинската битка срещу птичия грип излизат и ловците, които са предупредени незабавно да уведомят санитарните власти при констатирана смърт на диви птици в района.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.