1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейският съюз с нови правила за емисиите

Европейският съюз с нови правила за емисиите

Според енергийните министри близо една трета от глобалното затопляне е причинено от метан

Нови правила за намаляване на емисиите от метан в петролната, газовата и въглищната индустрия подготвя Европейският съюз. За това се договориха министрите на енергетиката от страните членки на своето заседание в Брюксел.
 
След въглеродният диоксид метанът е вторият най-вреден за атмосферата парников газ. Той се задържа за по-кратко време във въздуха, но пък е значително по-отровен. Най-много метан идва от добива и преработката на петрол, природен газ, въглища, но и от селското стопанство. Според енергийните министри близо една трета от глобалното затопляне е причинено от метана, изхвърлян в атмосферата. 
 
В предлагания регламент е предвидено всички компании, работещи в петролната и газовата индустрия, да измерват количествата метанови емисии от своите инсталации и да ги докладват. Предприятията ще бъдат задължени редовно да проверяват, дали някъде по техните тръби няма течове и веднага да ги ремонтират. Сегашната практика за проветряване на инсталациите и изгаряне на метана ще бъде забранена, ще има и контрол над метановите емисии при вноса на енергоносители.
На последната конференция за климата, проведена в началото на ноември в Египет, Европейският съюз, заедно с десетки други държави, пое задължението до 2030 година да намали метановите емисии с минимум 30 процента спрямо 2020. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.