1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейският съюз с нови правила за търговията с емисии

Европейският съюз с нови правила за търговията с емисии

Споразумението включва и създаването на т.нар. Социален климатичен фонд, който да гарантира, че преходът ще е справедлив

Предварително споразумение за търговията с емисии постигнаха Европейският парламент и Съветът. Новата система ще се прилага в допълнителни сектори за ефективни действия в областта на климата в цялата икономика. Споразумението включва и създаването на т.нар. Социален климатичен фонд, който да гарантира, че преходът ще е справедлив.
 
На фона на нахлуването на Русия в Украйна, това споразумение още веднъж показва решимостта на ЕС да стане климатично неутрален до 2050 година, коментира Европейската комисия. То има за цел да трансформира икономиката и обществото, да не изостави никого и да гарантира енергийната сигурност на Съюза. За да допълнят значителните разходи за климата в общия бюджет, държавите членки ще изразходват всичките си приходи от търговия с емисии за проекти, свързани с климата и енергията, и за справяне със социалните аспекти на прехода.
 
Системата за търговия с емисии определя цена на въглеродния диоксид и намалява разрешеното ниво на емисии всяка година в различни сектори, включително производство на електроенергия и топлина, енергоемки индустрии и търговска авиация. Очаква се с новите правила до 2030 година емисиите да намалеят с 62 процента в сравнение с нивата от 2005-та. Ще бъде подсилен и резерва за стабилност, който стабилизира пазара на въглеродни емисии чрез премахване на излишните квоти.
 Споразумението постепенно ще премахне безплатните квоти за емисии за определени предприятия и постепенно ще въведе Механизма за коригиране на въглеродните граници за обхванатите сектори. 
 
Новият Социален климатичен фонд ще предостави специална финансова подкрепа на държавите членки, за да помогне на уязвимите граждани и микропредприятия с инвестиции в мерки за енергийна ефективност като изолация на дома, термопомпи, слънчеви панели и електрическа мобилност. Той също така ще може да предоставя пряка подкрепа на доходите, покриваща до 37,5 процента от новите национални планове за социален климат. Той ще започне да функционира през 2026 година, преди влизането в сила на новата система за транспортни и строителни горива, и ще бъде финансиран с 65 милиарда евро от бюджета на ЕС плюс 25 на сто съфинансиране от държавите членки. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.