1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейското дърво на 2014 г. - Стария бряст се нуждае от лечение

Европейското дърво на 2014 г. - Стария бряст се нуждае от лечение

Дървото е на 1 100 години

Вековното дърво в центъра на Сливен е един от общоприетите символи на стародавния град под Сините камъни. Повече от хиляда години живата му тъкан е свидетел на времето, а корените му са вплетени в съдбата на българската земя. Изправено като самотен воин, останал от някогашната древна гора, с непонятната упоритост и устойчивост на природен стожер, то е накарало камъка и бетона да отстъпят със страхопочитание. Нещо повече – сякаш централното градско пространство на Сливен е подредено от бряста. Величествената му снага пленява погледа на всеки гост, а за сливенци е своеобразно светилище и бащино огнище, откъдето тръгват много начала, най-вече спомени и срещи.

С редица мерки, сред които ваксинация, терапия и укрепване на Стария бряст, ще бъде удължен животът на един от символите на Сливен и Европейско дърво на 2014 година. Това казва в интервю за БТА инж. Петър Петров, главен експерт в отдел "Екология" в община Сливен, който е изготвил и изпълнява пълната програма с грижи за Стария бряст, пише dariknews.bg.

На 9 декември вековното дърво бе диагностицирано от световноизвестния учен д-р Франк Рин, който му направи обследвания на ствола и клоните с арботом и резистограф.

Иновативна техника диагностицира дървета

Д-р Рин е физик и изобретател на иновационна техника за диагностика на дървесни видове. С тази иновативна техника за диагностициране могат да се предотвратят нещастията с падането на изгнили дървета в градската зона.

Според д-р Рин около 35 % от дървото е загинала, но това не е плашещо, защото то си изгражда защита по собствен начин и с помощ от хората може да се удължи неговият живот.

Ученият ще изготви доклад с препоръки, като сред тях е и затварянето на хралупите по ствола на дървото по специална техника, изпробвана в Швейцария. Преди около десетина години дървото е било укрепено, като са били запълнени хралупите и около него е била изградена арматура.

Тези мерки обаче са остарели и ще бъдат приложени нови и ефикасни действия. Короната на дървото ще бъде намалена и ще бъде направена "по-ажурна", съобщи екологът. Целта е да не може прословутият сливенски вятър да прави дървото нестабилно. Стволът ще бъде укрепен със специално изобретени за тази цел въжета, наречени "кобра", които да не прерязват кората и да не пречат на вегетативния процес на дървото.

Експерти препоръчват на Стария бряст ваксина

Дървото има нужда от лечение, въпреки че изглежда добре. Затова са поканени водещи специалисти в тази специфична област. Това са професор Елена Желева, чиято специалност е "Почвознание", ландшафтен архитект и доцент Стефан Мирчев, който е дендролог и дендрохронолог, и двамата от Лесотехническия университет София. Учените представиха своите проучвания на 9 декември в Сливен по време на научна конференция, посветена на Стария бряст под надслов "Вековните дървета и съвременните методи за оценка на състоянието им".

По думите на Петров най-важният извод от изследванията е, че Старият бряст не е болен от т. нар холандска болест или трахеомикоза. "Тази болест по дърветата е нещо като ебола при хората. В световен мащаб брястовете умират масово от нея", казва той. Затова доцент Стефан Мирчев препоръчва на дървото да бъде направена ваксина. От вътрешната страна ще бъде третирано за почистване от гъбните нападения.

Екологът подчерта, че храненето на дървото е изключително важно. Професор Желева е направила химичен и почвен анализ. Според нея дървото се храни добре и не трябва да се променя контрастно. Препоръката й е да се полива редовно, без да се злоупотребява с това. Дървото си е изградило стереотип и си живее и се храни добре, казва тя.

На въпрос на колко години е Стария бряст, Петров заяви, че специалистите знаят годините, но не искат да развалят мита. "Дървото е на 1 100 години, заяви той, всички в Сливен знаят това. Не е важно на колко години е, вековно е, но нека не разваляме мита." С ваксинацията, третирането, храненето и физическото укрепване на дървото, ние ще дадем шанс на бъдните поколения също да се радват на Стария бряст, заключва Петър Петров.

Дейностите по терапията и укрепването на дървото ще започнат след като д-р Франк Рин изпрати доклад със своите указания. Мерките трябва да се приложат преди активната вегетация на дървото - преди то да се разлисти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.