1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейците се тревожат за чистотата на въздуха

Европейците се тревожат за чистотата на въздуха

Проучването беше представено по време на Съвета по околна среда в Брюксел

Според специално проучване „Евробарометър“, европейците са обезпокоени от замърсяването на въздуха и последиците за здравето и околната среда. Повечето от анкетираните считат, че промишлеността, публичните органи и работодателите трябва да направят повече за подобряване на качеството на въздуха. 
 
Запитаните изразяват ясна подкрепа за международен или европейски подход по този въпрос, а голяма част от тези, които са чували за стандартите на Европейския съюз смятат, че те следва да бъдат засилени.
Проучването беше представено по време на Съвета по околна среда в Брюксел. На пресконференцията след заседанието на министрите комисарят по въпросите на околната среда Виргиниюс Синкявичюс заяви, че Комисията ще поеме водеща роля с амбициозно предложение за засилване на стандартите на ЕС за качество на въздуха.
 
Анкетата показва, че повечето европейци смятат, че в техните държави респираторни заболявания, астма и сърдечносъдови болести, са сериозни проблеми, дължащи се на замърсяването на въздуха. Европейците са обезпокоени и от екологичните проблеми, които замърсяването причинява във водните обекти, като подкиселяването и еутрофикацията. Почти половината от респондентите са на мнение, че качеството на въздуха се е влошило през последните десет години.
 
Проучването на „Евробарометър“ дава знак, че гражданите не разполагат с информация за проблемите, свързани с качеството на въздуха в тяхната страна.  Повечето европейците продължават да са слабо информирани за съществуващите стандарти, тъй като малка част от анкетираните - 27 процента - са чували за тях. 67 на сто от хората, запознати със стандартите за качество на въздуха, заявяват, че те следва да бъдат засилени. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.