1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европроект ще спомага за подобряване опазването и възстановяването на застрашени местообитания в ПП “Странджа”

Европроект ще спомага за подобряване опазването и възстановяването на застрашени местообитания в ПП “Странджа”

Проектът е на стойност 7 821 000 лв. и е с продължителност 3 години

Нов проект с европейско финансиране започна своята реализация по Оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 г." Неговата насока е „Устойчиво управление и устройство на ПП Странджа”. Проектът е на стойност 7 821 000 лв. и е с продължителност 3 години, а мениджърският екип е започнал работа преди около година. Целта е да се подпомогне развитието на най-голямата защитена територия  в България, чрез осъществяване на мерки по опазване и възстановяване на редки местообитания и видове.

В идейното предложение се предвижда подобряване нивото на посетителската инфраструктура, изготвяне на образователни програми и интерпретация на природното и културно наследство. Разработени са  варианти за оптимизиране и повишаване качеството на управление на защитената територия. Очакваният ефект от реализирането на проекта е подобрена, запазена и възстановена природна   околна среда на територията на Парка, развита посетителска  екологична инфраструктура по най-високи европейски стандарти и повишаване на интереса към природосъобразния туризъм. Особен акцент се отделя на образователните и възпитателни програми, които да създадат трайни критерии в младото поколение за необходимостта от опазване на природата и любов към нейните богатства. Осъществяването на проекта ще окаже благотворно влияние върху целия регион, ще съживи икономиката и ще създаде предпоставки за създаването на нови  работни места за обезлюдаващите селища.

До края на реализацията на мащабния проект ще се работи по общо 52 дейности, разпределени в четири основни направления. Векторите са разпределени като поддържащи и възстановителни дейности в гори, земи и водни площи. Ще се инвестира в посетителска инфраструктура и капитално строителство, свързано с нея и за нуждите на парка. Интерпретация, образователни програми, както и Планиране на управлението са останалите насоки за реализация с европарите.

Проектът „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа” се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България, чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.” Ос 3 “Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие”: проект reg.DIR- 5113326-5-99, договор reg. N DIR-5113326-С-004, по процедура BG161PO005/11/3/3.2/06/27. Дейността му включва разпространение на информация и осигуряване на публичност сред обществеността, съобразно задължителните изисквания за изпълнение на мерките за информация и публичност от бенефициентите на ОПОС.

Целия материал за проект „Устойчиво управление и устройство на ПП Странджа” четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.