1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Езерото „Сребърна” е обвито в лед

Езерото „Сребърна” е обвито в лед

Няма опасност за пернатите обитатели

Тази година езерото в резервата „Сребърна” замръзна по-рано. Водната повърхност вече е покрита с 2-3 сантиметров лед.  Добрата новина е, че няма опасност за пернатите обитатели там.

Заради тихото време и ниските температури през последните дни ледената покривка на езерото ”Сребърна” е относително равномерна. Единствено малка част от централното водно огледало е останала незамръзнала. Там се събират ятата от лебеди, патици и гъски.

„Сребърна” „помни” и години, когато водната повърхност не е замръзвала, а пеликанската колония е оставала да презимува на територията на резервата. Обикновено тя пристига в края на февруари- началото на март, но в последните години това се случва още през януари, заяви Елена Илиева, директор на Природонаучния музей в „Сребърна“.

Заради установените огнища на птичи грип в страната и Европа, има засилено наблюдение на водоплаващите птици. До момента не са установени мъртви екземпляри или птици с нехарактерно поведение от нито един от видовете. Не се препоръчва спортният риболов, както и навлизане по ледената повърхност, заради опасност от пропадане в изключително студените води на езерото.

Автор: Теодора Узунова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.