1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ежегодно национално почистване на високопланински територии стартира в Стара планина

Ежегодно национално почистване на високопланински територии стартира в Стара планина

Кампанията се организира от доброволци и за доброволци

От утре (13 юли) започва едноседмична национална акция за почистване на труднодостъпни защитени територии, координирана от "За Земята". Събитието е в ход вече петнадесета година, и е част от ежегодна кампания, преминала през по-голямата част от националните паркове на България и високите им части.

Тази години усилията ще бъдат насочени към Централен Балкан в доста широк периметър, от х. Амбарица до х. Соколна. Акцията се извършва съвместно с Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е подкрепена от местни общински администрации.

За първа година почистването ще се случи в три паралелни лъча, които ще се съберат на хижа Тъжа. До момента има 160 регистрирани, които ще се разпределят между Лъч Север (х. Плевен – заслон Ботев – врcn Ботев), Лъч Амбарица (х. Амбарица) и Лъч Юг (х. Соколна – х. Тъжа).  Работният план на участниците включва окончателното елиминиране на старите сметища на хижите Амбарица, Тъжа и Соколна, както и около военната база на връх Голям Кадемлия, подновяване на маркировката между хижа Соколна и Тъжа, както и преглед на основните туристически маршрути в района.

В рамките на последните 15 години в резултат на кампанията бяха свалени над 73 тона отпадъци, предимно от трите национални парка (Рила, Пирин и Централен Балкан).

Кампанията се организира от доброволци и за доброволци. Базирана е изцяло на некомерсиални дарения. Елиминирането на всякакъв вид битови отпадъци от високопланинските била е само една от целите й.  Друга основна идея е култивирането на респект към планината.

Почистването ни сблъсква с един от основните продукти на съвременното консуматорско общество,  от което всички сме част. Единственото устойчиво и дългосрочно разрешение на проблема със замърсяването в планините е смаляването на потреблението, заявяват координаторите от "За Земята".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.