1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Фермерите - най-уязвими към рисковете за здравето, причинени от пестициди

Фермерите - най-уязвими към рисковете за здравето, причинени от пестициди

Снимка:

„Грийнпийс” призовава за постепенното прекратяване на употребата на синтетични пестициди и преминаване към екологично земеделие

"Грийнпийс” публикува доклад „Пестицидите и нашето здраве – повод за нарастващо безпокойство“ след неотдавнашното решение на Световната здравна огранизация да прекласифицира глифозатa, най-разпространеният хербицид в света, като вероятно канцерогенен за човека. Това решение е взето след като този химикал е бил използван в продължение на много десетилетия в селското стопанство.
 
„Грийнпийс” призовава за постепенното прекратяване на употребата на синтетични химически пестициди и преминаване към екологично земеделие.

„Срамно е, че тези, които произвеждат храната ни, страдат най-много, заради масивната употреба на пестициди върху нашите полета. Земеделските производители и техните семейства носят токсичната тежест на нашата проваляща се система на индустриално селско стопанство. Този доклад ясно показва, че пестицидите никога не могат да бъдат считани за „безопасни“, както и че спешно трябва да преминем към екологично земеделие – в името на здравословната храна и на земеделските производители."- коментира Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие на „Грийнпийс”.

Докладът „Пестицидите и нашето здраве – повод за нарастващо безпокойство“ обобщава резултатите от текущи рецензирани изследвания на пестициди и тяхното прилагане или потребление, които допринасят за по-голям брой здравни проблеми, засягащи земеделските производители, работниците в парници и техните семейства. Налице са твърди доказателства, че излагането на тези химикали е свързано с редица ракови заболявания. Данни показват, че някои пестициди (например синтетичните пиретроиди) могат да нарушат имунната и хормоналната системи и са значителен допълнителен рисков фактор за специфични хронични заболявания, като например астма.

Излагането на пестициди по време на бременност носи допълнителни рискове за развиващото се дете, тъй като някои от тези химикали директно преминават в плода в утробата. Счита се, че ефектът от това излагане в бремеността продължава да действа по време на детството под формата на вродени малформации и вероятно забавяне на умственото развитие. Вземайки предвид различните начини на излагане на химикали в дома, храната и околната среда, здравето на малките деца е изложено на риск в по-голяма степен, тъй като те имат по-високи нива на излагане, а метаболизмът при техните тела е по-бавен.

Пестициди, които са токсични за нервната система, включват органофосфатните пестициди (OPPS) и някои карбаматни пестициди, пиретроиди и неоникотиноиди. Дори и при ниски нива на излагане, някои от тези химикали могат да предизвикат трайно влошено здраве. Следователно, доказателствата са убедителни, а необходимостта да се намали излагането на хора на тези опасни химикали е наложителна.

„Спешно се нуждаем от промяна на изследванията на публичното здраве към екологично земеделие за подпомагане на земеделските производители в отдалечаването им от текущата зависимост от синтетични химикали. Време е да се приемат инструменти, базирани на биологичното разнообразие, за борба с вредителите и подобряване на земеделските земи, екосистемите, и здравето на фермерите“, заключава Хъксдорф.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.