1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Филм за опазването на Национален парк Пирин

Филм за опазването на Национален парк Пирин

Засягат се проблемите с корупцията, опазването на Национален парк Пирин и независимата журналистика в България

Документален филм на френско-германската обществена телевизия АРТЕ, който ще бъде излъчен довечера от 20:45 ч българско време, показва проблемите с корупцията, опазването на Национален парк Пирин и независимата журналистика в България, информират от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Във филма са интервюирани Тома Белев от Асоциация на парковете в България, Александър Дунчев от WWF, журналистите Генка Шикерова, Асен Недялков и Иво Божков.

Природозащитниците предупреждават, че хаотичните действия на екоминистерството да прокара набързо проектоплана за управление на Национален парк Пирин, който предвижда 12,5 пъти увеличаване на площта за застрояване и сечи върху 60% от територията на парка, в крайна сметка прехвърлиха топката във Върховния административен съд. Той трябва да вземе решение по всички жалби, които бяха изпратени по случая. Дотогава няма да има нито екологична оценка на проектоплана, нито Висш експертен екологичен съвет, а сегашният план за управление на Национален парк Пирин остава в сила.

Коалицията "За да остане природа в България" продължава да настоява за връщането на проектоплана за преработка. За това се обявиха и вече 85 хиляди души от цял свят, изпратили директно имейл до премиера Огнян Герджиков.

Филмът е достъпен и онлайн на немски и френски език:
http://sites.arte.tv/re/de/video/re-bulgaren-gegen-den-filz
http://sites.arte.tv/regards/fr/video/arte-regards-0

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.