1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Финландски експерти ще изследват най-високото дърво в България

Финландски експерти ще изследват най-високото дърво в България

Служители на Дирекция „Национален парк Рила“ запознаха гостите от Финландия с богатото биологично разнообразие

Финландски изследователи, които са на посещение в България за проучване на забележителни дървесни видове в защитените ни територии, ще посетят Национален парк „Рила“. Целта им е да се запознаят с най-високото дърво в България - обикновен смърч (Picea abies) в резерват „Парангалица“ и с местообитанията на Цар-Борисовата ела (Abies alba subsp. borisii-regis).

Посещението на финландските изследователи Коута Расанен и Дон Уелш в резерват „Парангалица“ е съгласувано от Министерството на околната среда и водите. Научно-изследователска цел на експертите е с помощта на лазер да се измери височината на най-високото дърво. Точната информация за него ще бъде публикувана в специализирания сайт на забележителните дървета-рекордьори www.monumentaltrees.com .

Служители на Дирекция „Национален парк Рила“ запознаха гостите от Финландия с богатото биологично разнообразие, природните забележителности и специализираните тематични маршрути в парка. Те ще им окажат съдействие при посещението на защитената територия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.