1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Фирма на Христо Ковачки беше осъдена да плати на държавата над 400 000 лева

Фирма на Христо Ковачки беше осъдена да плати на държавата над 400 000 лева

Съдебният иск срещу мината е заведен в началото на 2011 г. от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

Пернишкият окръжен съд осъди най-голямото въгледобивно предприятие в региона - "Мини открит въгледобив" ЕАД, да заплати на държавата 423 703,52 лв. концесионно възнаграждение, съобщи БТА.

Дружеството е собственост на Христо Ковачки, а сумата е дължима за второто шестмесечие на 2009 г. и първото полугодие на 2010 г. на основание на концесионен договор от 2003 г., като включва и лихвите върху главниците, уточняват от съда.

Съдебният иск срещу мината е заведен в началото на 2011 г. от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Той е в размер на 657 239 лв., а причината е забавено плащане на концесионно възнаграждение. Според договора между ведомството и пернишката мина въгледобивното предприятие трябва да изплаща на всеки шест месеца възнаграждение, равняващо се на процент от реализираните доходи на дружеството.

Съдът отхвърли иска за заплащане на концесионно възнаграждение за второто полугодие на 2009 г. за разликата до пълния предявен размер, както и претенциите за заплащане на лихва за забава като неоснователни и недоказани. Пернишката мина трябва да плати и направените разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

В края на декември стана ясно, че министерството съди още две въгледобивни фирми, свързани с Ковачки - "Въгледобив Бобов дол" – участък "Бобов дол" за 427 хил. лв. и мина "Черно море – Бургас" – находище "Черноморски въглищен басейн за 539 хил. лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.