1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Фирми представят днес продукцията си на еко базар в Габрово

Фирми представят днес продукцията си на еко базар в Габрово

Снимка:

Интерес предизвикват най-вече хотелите за насекоми

Около десетина фирми представят днес продукцията си на еко базар в Габрово. Посетителите могат да видят разнообразни здравословни храни,  добавки и продукти от лимец, но предварително обявеното мляко от най-древната пшеница не е показано. Интерес предизвикват къщичките за птици, прилепи, таралежи и най-вече хотелите за насекоми, информира Дарик радио.

Боян Кирев от фирмата производител разказва, че всички изделия се изработват от суха дървесина, без химическа обработка, а боите са на водна основа. Идеята на хотелите е да запази насекомите живи до стадий, при който извършват опрашване на растенията, тъй като заради неблагоприятни условия и влошена екологична обстановка, голяма част от тях загиват още в началото на живота си. 

По неговите думи хотелите за насекоми са много търсени в Западна Европа и до този момент продукцията намира добра реализация там. В България обаче до сега няма нито един такъв хотел продаден. Представеният на базара голям дом за насекоми се състои от няколко етажа и има четири вида пълнеж, разказва Кирев. Предпоследният от тях е за пеперудите, а в най-горния има кора от иглолистно дърво за друг вид обитатели. Цената на показания хотел е 25 лв. Европейците проявяват голям интерес и към другите атрактивни за нас предложения, като къщички за таралежи и прилепи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.