1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Форум "Природа": Нищо тайно не е правено на Витоша

Форум "Природа": Нищо тайно не е правено на Витоша

Снимка:

Според неправителствената организация наета специализирана техника отговаря на изискванията за опазване на околната среда в такива райони

Нищо тайно не е правено на Витоша. Всичките дейности са били обвързани с договори между фирмите-изпълнители твърди неправителствената организация Форум "Природа" по повод почистването на сечище на Витоша. Според писмо изпратено до медиите между фирмата, спечелила конкурса, обявен от Държавно горско стопанство София, и подизпълнител с предмет почистване на сечище и изграждане на извозни пътища има сключен договор.

Според организацията това е обичайна и рутинна процедура, абсолютно наложителна, тъй като през лятото на 2015 инспекция установява повторно размножаване на корояд типограф в местността. Ако не бъде почистен района от старата и умряла дървесина се рискува унищожаване на всички иглолистни гори на Витоша.

Този проблем не е от сега. 15 години Институтът по гората към БАН, Лесозащитна станция и Лесотехнически институт и Държавно горско стопанство се опитват да се справят с опасността. Практиката у нас и в европейските страни е доказала, че единствено отсичане и извозване на заразените дървета може да ограничи процеса се казва в още прес съобщението.

Според  неправителствената организация наетата специализирана техника по договора сключен между Сава Цирков ЕООД и Тотал ООД, отговаря на изискванията за опазване на околната среда в такива райони.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.