1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Форум за ефективна "зелена" икономика в региона на река Дунав

Форум за ефективна "зелена" икономика в региона на река Дунав

Събитието, организирано от WWF, ще се проведе днес в София

Международната природозащитна организация WWF организира форум “Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав“.

Събитието се организира съвместно с представителството на Европейската комисия в България и ще се проведе днес, 25 юни, от 9,00 до 17,00 ч. в хотел Шератон.

В конференцията ще вземе участие европейският комисар по околна среда Янез Поточник, който ще говори по темата „Прехода на Европейския съюз към ресурсно-ефективна зелена икономика. Възможностите за Общността в следващия програмен период 2014-2020 г.“.

Събитието ще бъде открито от президента на България Росен Плевнелиев. Основен акцент на форума ще бъдe представянето на планираните на предварителен етап средства от структурни и кохезионни фондове за България през следващия програмен период. Плановете на ЕС, но също и статистиката сочи, че все повече средства се отделят за развитие на икономики, базирани на ефективно управление на ресурсите, опазването на околната среда и въвеждането на екосистемните услуги. Сред бюджетните приоритети на Общността са и борбата с изменението в климата и търсенето на устойчиво решение на енергийните проблеми. Такива са и дългосрочните цели на Европейския съюз, затова се очаква с новия бюджет за периода 2014-2020 г. да има значително „позеленяване“ при усвояването на публичните средства.

Друга тема на събитието ще бъде усвояването на средствата от ЕС за управлението  и възстановяването на екосистемите в европейската мрежа от защитени територии Натура 2000. По време на семинара ще бъдат обсъдени възможностите за финансиране на Натура 2000 през следващия финансов период на ЕС за всички заинтересовани страни.

 Събитието онлайн, както и пълната информация и програмата можете да намерите тук: http://www.wwf.bg/?208840/Janez-Potochnik-Sofia.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.