Фото капаните в района на село Барутин не са заснели мечка

При ежедневния теренен обход са забелязани множество следи от мечки

До днес на поставените фото капани на мястото, където в събота бяха намерени три мечета, няма заснета мечка или постъпила друга информация, която категорично да докаже, че майката на мечетата е в близост. Това установиха експерти от РИОСВ – Смолян при проведени наблюдения във връзка с издирването на майката на спасените в събота мечета в района на село Барутин, Община Доспат. Мечетата бяха спасени след акцията на МОСВ, РИОСВ – Смолян и фондация „Четири лапи“ и бяха настанени в парка за танцуващи мечки „Белица“.

При ежедневния теренен обход са забелязани множество следи от мечки, като за едни от тях може да се предположи, че са на майката. Констатирани са близо  до мястото, където са намерени малките, и като размер отговарят на женски индивид. Открити са и други следи на мечка с две малки, както и на още два екземпляра, като по размера на следата може да се допусне, че са мъжки. Въпреки че фото капаните са поставяни на места в близост до следите, както и до мястото, където са намерени мечетата, от събота до сега няма заснета мечка.

Липсата на категорични доказателства – снимки от фото капани, показващи както индивида, така и периодите на активност и поведение и наличието на други мечки, включително на друга майка и мъжки, излагат на много висок риск дейностите по връщането в природата на малките мечета. Има реална опасност дори ако екземплярът с установените следи да е майката, тя да не припознае мечетата, поради факта, че те са пипани от хора. Друга опасност е при оставянето им те да бъдат открити първо от друго животно – друга мечка или вълк.

Откритите в събота мечета бяха приети в парка за танцуващи мечки край Белица, стопанисван от „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо, където за тях се полагат специализирани грижи. По данни на специалистите в парка мечетата се хранят нормално и вече преодоляват стреса от струпването на много хора. Тъй като животните са успешно захранени с козе мляко и тяхната адаптация протича безпроблемно, мнението на специалистите е, че  връщането на мечетата в естествената им среда крие сериозни рискове за тяхното оцеляване. В тази връзка е преценено, че дивите животни трябва да получат грижи в Център за диви животни в Гърция, което ще стане със съдействието на фондация „Четири лапи“. Там мечетата ще бъдат отгледани с минимално човешко въздействие, което ще спомогне за успешно сформиране на индивидуални жизнени рефлекси, позволяващи оцеляването им в естествена среда.

РИОСВ – Смолян призовава гражданите при намиране на екземпляри от защитен вид незабавно да сигнализират на зеления телефон на екоинспекцията и до пристигане на експерти да предприемат мерки за предотвратяване на безспокойството на животните.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.