1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Франция е обхваната от суша

Франция е обхваната от суша

На фермерите са обещани големи дотации

Франция е обхваната от суша, съобщава RFI и добавя, че пролетта тази година в страната е станала най-топлата от 1900 година насам и най-сухата от 50 години до сега. В резултат на това, че  подпочвените води са намалели и местните фермери се борят за оживяването на посевите и домашните си животни. Според прогнозите на метеоролозите, горещината няма да спре. Трите летни месеца на 2011 година, ще бъдат много по-сухи от 1973 година насам, когато анормалното време струваше на французите 15 млрд. евро.

В около половината френски департаменти вече са въведени ограничения за използването на водата, а на фермерите са обещани големи дотации. Както пояснява France24 вече със закон е забранено да се поливат градини и да се пълнят басейни в определени дни и часове. Цените на храните растат и се предполагат, че този процес ще продължи.

Освен това Франция е един от основните доставчици на зърно в ЕС и слабата реколта може да има сериозни последици за цената на хляба в Европа. И най-накрая, отбелязва Wall Street Journal, рекордното засушаване заплашва и електроснабдяването, тъй като, заради ниското ниво на водата се намалява мощността на хидроелектроцентралите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.