1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Франция забранява пластмасовите опаковки за плодове

Франция забранява пластмасовите опаковки за плодове

Пластмасовите опаковки в хранителния сектор имат най-голям дял в производството на синтетични материали в света

От Нова Година 30 вида плодове и зеленчуци, продавани във френските супермаркети, вече няма да бъдат опаковани в пластмаса. През следващите години забраната за тези опаковки ще обхване и други хранителни продукти, съобщават от министерството на околната среда в Париж.
 
Изчисленията на ведомството показват, че още през 2022 година новите предписания ще спестят един милиард пластмасови опаковки. В момента с такива опаковки се продават повече от една трета от плодовете и зеленчуците в страната. Сега издадената забрана включва зеленчуци като краставици, картофи, моркови, праз, тиквички, патладжани и карфиол. Сред плодовете тя се отнася за ябълките, крушите, мандарините и портокалите.
 
Пластмасовите опаковки в хранителния сектор имат най-голям дял в производството на синтетични материали в света. Във Франция този дял достига около 45% от потреблението на пластмаси.
До средата на 2023 година френската забрана ще обхване и други продукти, в зависимост от тяхната трайност. Така например тя ще се отнася за някои видове домати, зелен фасул и грозде. Най-дълго с пластмасови опаковки ще се продават бързо развалящи се кълнове, ягодови плодове и други подобни, за които крайният срок е 30 юни 2026-та. След тази дата забраната ще важи за всички плодове и зеленчуци.
По откритите пазари във Франция стоката отдавна се продава без допълнителни опаковки. В последно време в по-големите градове се появиха и магазини, които предлагат насипни продукти, за които клиентът може да донесе собствен съд. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.