1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Франция забранява технология за извличането на шистов газ

Франция забранява технология за извличането на шистов газ

Хидравличното разбиване представлява сериозна екологична опасност от заразяване на подпочвените резерви от питейна вода

Френският Сенат одобри на заседание закон, забраняващ използването на хидравлично разбиване за извличането на шистов газ, предаде ИТАР-ТАСС.

Тази технология е основният използван метод в света за добив на този вид газ, смятан за много перспективен източник на енергия. Преди това законопроектът получи подкрепата в долната камара на френския парламент. Екологичните организации и обществеността се бяха мобилизирали активно против използването на тази техника, силно замърсяваща околната среда.

С приемането на този закон Франция стана първата страна в света, забранила технологията за разбиване на скалните пластове с помощта на вкарване на течност под много високо налягане. Физическото разрушаване на шистовите скали позволява извличането от тях на ценния шистов газ. Според мнението на много експерти, в което се вслушаха членовете на френския парламент, тези методи представляват сериозна екологична опасност от заразяване на подпочвените резерви от питейна вода.

Хидравличното разбиване води и до слягане на горните земни слоеве, което нанася щети на сградите. Сега съгласно закона компаниите са длъжни в срок от два месеца официално да съобщят какви методи използват при добива на газ. При разглеждането на проектозакона в парламента беше внесено изменение, като от текста беше извадена пълната забрана за разработка на шистови газови находища във Франция и отмяна на всички издадени досега лицензи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.