1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гърция ще строи най-големия соларен парк в света

Гърция ще строи най-големия соларен парк в света

Съоръжението се предвижда да бъде разположено върху площ от 530 хектара, където се намират закрити мини за добив на въглища

Силно засегнатата от кризата с държавните дългове Гърция планира да построи най-големия в света фотоволтаичен парк, съобщава AFP.

Плановете предвиждат той да бъде разположен върху изчерпаните въглищни мини в близост до северния гръцки град Козани. Това е заявил пред репортери гръцкият премиер Георгиос Папандреу по време на посещение на мястото на бъдещото съоръжение. Инвестицията се оценява на 600 млн. евро, като страната ще търси стратегически партньор за изграждането на соларния парк.

Предвижда се той да бъде по-голям от всички действащи по света фотоволтаични паркове и с капацитет от 200 мегавата. Реализирането на проекта е поверено на Националната електрическа компания, която ще организира международен търг за намиране на стратегически инвеститор за построяването на соларния парк.

Съоръжението се предвижда да бъде разположено върху площ от 530 хектара, където се намират закрити мини за добив на въглища. С произвежданата от соларния парк електроенергия ще се покриват нуждите на около 55 хил. домакинства и ще се намалят с 300 хил. тона годишно емисиите на въглероден двуокис, сочат оценки на правителството.

Гръцкият премиер посочи, че проектът ще послужи като модел за развитие на използването на възобновяеми енергийни източници и ще повиши заетостта в страната, която се бори с последиците от дълговата криза.

Правителството на Папандреу се надява чрез инвестиции в проекти за възобновяема енергия да се разкрият нови позиции, които да компенсират хилядите работни места, загубени заради рецесията и последвалата я дългова криза.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.