1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гърция забрани използването на животни в циркове, гастролиращи на нейна територия

Гърция забрани използването на животни в циркове, гастролиращи на нейна територия

Идеята на природозащитниците беше да сложат край на тормоза срещу животни с комерсиална цел

След пет години усилия на редица природозащитни организации Гърция стана първата страна в Европа и втората в света, която забрани със закон използването на животни в циркове, гастролиращи на нейна територия.

Одобреният на 31 януари закон забранява на гръцка територия да гастролират циркове с животни, както и да бъдат показвани каквито и да било представления с животни, съобщи E-radio.gr.

Гръцкият фонд за грижа за животните (GAWF), който нарече закона голяма победа, заедно с Animal Defenders International и още 52 гръцки природозащитни организации, започнаха национална кампания срещу цирковете, които експлоатират животни.

Идеята на природозащитниците беше да сложат край на тормоза срещу животни с комерсиална цел. За пет години не само гръцките политици бяха подложени на натиск, но и обществото беше информирано за жестокостите, на които се подлагат животинките, за да изпълняват цирковите си номера, пише inews.bg.

От GAWF подчертават, че Гърция трябва да е горда, задето дори в тежката ситуация, в която се намира, е първа в нещо позитивно и е отправила към цяла Европа послание за добро отношение към животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.