1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гъсеници заплашват екологичното равновесие във Видинско

Гъсеници заплашват екологичното равновесие във Видинско

Нападнати са около 42 000 дка гори

Гъсеници заплашват екологичното равновесие във Видинско, нападнати са около 42 000 дка гори, алармират кметове на засегнати общини. Само в община Бойница са поразени близо 15 000 дка гори и в най-бедната община на ЕС са в готовност да обявят бедствено положение, каза кметът на общината Антоанета Генчева. За нашествието на гъсениците, които нанасят щети на огромни горски масиви сигнализира и кметът на граничната община Брегово Милчо Лалов. Той уточни, че са нападнати много дървесни видове, включително овощни насаждения.

Сред най-засегнатите са горските масиви в селата Делейна и Тияновци. Горите с площ близо 7000 дка в землището на видинското село Делейна са нападнати от гъсеница гъботворка и вредителят е унищожил 90 на сто от листната маса, съобщи кметският наместник Людмил Якимов, цитиран от БТА. Преди години горските масиви са раздадени на частни собственици и сега никой от тях не се е погрижил да ги напръска с препарати срещу вредители, допълни кметът.

Причините за нашествието на гъсениците според Милчо Лалов е продължителното топло време през зимните месеци, продължителните дъждове и миграция на популацията от съседна Сърбия, където са унищожени огромни горски масиви.

Според еколози гъсеницата е от вида бяла американска пеперуда. Екологът на община Брегово Надежда Иванова каза, че гъсеницата се размножава на две поколения - през юни и през август. Тя прогнозира, че ако не се предприемат в момента спешни мерки, над 40 на сто от дърветата ще останат без листа.

Днес гъсениците в Брегово могат да се видят навсякъде - по дървета, храстите, улиците, домовете на хората. За обработване на засегнатите от гъсеници площи във Видинско са необходими около 200 000 лева. Потърсена е помощ от Комисията за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет, но до момента отговор няма, съобщиха кметовете на двете засегнати общини. Ако средствата бъдат осигурени сега, инвазията може да бъде спряна, смята Иванова. Тя е убедена, че в противен случай ще са необходими милиони левове и е възможно догодина горите, унищожени сега от вредителите, да не могат да се разлистят и да загинат. За гъсеницата "Гъботворка" и появата на жълти петна по дърветата в региона на община Бойница са сигнализирали още през февруари, каза кметът на община Бойница Анета Генчева.

За борба с гъботворката вече е късно, каза Радослав Николов, заместник-директор на Държавно горско стопанство - Видин. Той уточни, че прогноза за това нападение е била направена след лесопатологично обследване още през октомври - ноември 2012 година. Своевременно общините са били уведомени в края на февруари 2013 г., че след такова нападение с намножаване на вредителя се очаква пълно обезлистване на горските масиви, каза Радослав Николов.

Направено е всичко възможно за горите, нападнати от гъсеници, каза инж. Юри Миков, директор на Северозападно държавно предприятие във Враца. По-голямата част от държавните гори, които са нападнати от гъсеницата гъботворка във Видинско, са напръскани с подходящия препарат, допълни инж. Миков.

"Направихме среща с кметовете, със заместник областния управител, като се надявахме да получим средства от междуведомствената комисия. Оказа се, че нашествието на вредителя не може да се смята за много голямо и не отговаря на критериите за подпомагане от тази комисия. Ето защо поради липсата на средства не може да се третира цялата засегната площ. Това беше в нашите възможности, но само за определена част от гората", поясни инж. Миков.

Служителите на Северозападно държавно предприятие са напръскали два пъти повече площи отколкото е държавната гора в засегнатите райони. Инж. Юри Миков подчерта, че щети по гората ще има, но няма да са толкова големи и дърветата след време ще се възстановят.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.