1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Геолози: Човешка дейност е причинила земетресението в испанския град Лорка

Геолози: Човешка дейност е причинила земетресението в испанския град Лорка

Дренирането на подпочвените води е сред факторите, предизвикали разрушителният трус

Дренирането на подпочвените води е сред факторите, предизвикали разрушителното земетресение в региона на испанския град Лорка през май 2011 г., откриха канадски учени. Тяхното изследване е представено в научното списание Nature Geoscience.

Пабло Гонзалез и неговите колеги от Университета в Западно Онтарио изучавали разломите в югоизточния испански район с помощта на детайлни карти на земната кора, получени чрез сателитен радар. Те успели да изчислят посоките и движението на земните пластове и установили, че земетресението е причинено от спадане на повърхностни пластове, които граничели с голям воден басейн южно от града.

Оказало се, че неговото ниво е спаднало с 250 метра през последните 50 години, тъй като водата била използвана за напояване. Това е създало напрежение в земния разлом и е довело до труса. Фактът, че приплъзването на земните пластове е станало на дълбочина от едва 3 километра, обяснява защо умереното като магнитуд земетресение от 5.1 по скалата на Рихтер причини толкова тежки поражения.

Откритието на геолозите подчертава какви последствия би могла да има човешката дейност върху земната активност. Въпреки това, поради сеизмичния характер на региона, неговото дрениране само е ускорило един процес, който така или иначе е щял да се случи, уточняват учените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.