1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ГЕРБ иска оставката на цялото политическо ръководство на екоминистерството

ГЕРБ иска оставката на цялото политическо ръководство на екоминистерството

Снимка:

ЕК предяви иск срещу страната ни заради лошото управление на сметищата

ГЕРБ иска оставката на заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев и цялото политическо ръководство на министерството заради обявената наказателна процедура срещу България, свързана с лошото управление на сметищата. Вчера, 23 януари, Европейската комисия предяви пред Съда на Европейския съюз иск срещу страната по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник.

За пореден път се доказва липсата на доверие от страна на ЕК към това правителство и по-специално в сферата на околната среда, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева, която е и бивш зам.-министър на екологията, пише "Дневник".

За по-малко от година вече имаме две дела в Европейския съд, които са стартирали по време на Тройната коалиция. Това става, когато природозащитните организации и хората са изключително притеснени относно това, което се случва в Странджа, посочи тя.

Василева каза още, че очаква поредица от други наказателни процедури, причинени от същите тези лица, които бяха на власт по време на Тройната коалиция. Ресорният заместник-министър, който отговаря за биооразнообразието и отпадъците – Чавдар Георгиев, беше този, заради когото започна наказателната процедура за общия устройствен план в Царево, беше този, който през средата на 2009 г. не знаеше изобщо какво да прави, когато приключи срокът по Директива за отпадъците, коментира тя.

Василева напомни, че в началото на управлението на ГЕРБ са били започнати 23 наказателни процедури. Това е ясна демонстрация на липса на доверие и ще доведе до поредица от санкции, коментира тя. Ще предизвикаме парламентарен контрол и изслушване на министерството, за да видим как ще се справи с тези задачи, каза още Василева.

За една нощ цялата система на управление на околната среда и водите в страната беше обезглавена. Искаме оставка не само на Чавдар Георгиев, но и на цялото политическо ръководство на Министерство на околната среда и водите, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Силвия Хубенова от ГЕРБ.

Колегата й Станислав Иванов добави, че оставка трябва да подаде целият кабинет. Георгиев беше заместник-министърът, по чието време бяха спрени средствата по ОП "Околна среда". Този човек е политически угоден, но не е експерт, коментира Иванов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.