1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия е изправена пред режим на водата

Германия е изправена пред режим на водата

На места водоснабдителните дружества са на ръба на възможностите си, а фермерите се опасяват за своите реколти

Заради високите температури и продължаващата суша Германия е изправена пред тежка водна криза, предупреждават от Сдружението на общините във Федералната република. Растат опасенията, че това лято много населени места могат да въведат режим на водоподаването.
 
Затова от Сдружението настояват за изцяло ново управление на водите, в това число изграждане на тръбопроводи, които да доставят вода до местата, където тя липсва, както и на нови язовири. За целта са нужни и законови промени, тъй като при сегашните правила докато започне нов строеж, минават поне 15 години.
 
На места водоснабдителните дружества са на ръба на възможностите си, а фермерите се опасяват за своите реколти. В много общини вече има издадени забрани за напояване, обмислят се и други ограничения за водоползването. Като една от най-тревожните тенденции се посочва пълненето на частни басейни, които поглъщат хиляди литри питейна вода. В редица региони това през май и началото на юни доведе до недостиг, въпреки че пролетта беше много дъждовна. В провинция Северен Рейн-Вестфалия нивото на подпочвените води е толкова ниско, че трябва да минат 18 месеца с нормални валежи, за да се възстанови.
За селското стопанство тази тенденция е пагубна, тъй като на дълбочина от повече от метър и половина земята е изсъхнала и водата се просмуква прекалено бързо и растенията не могат да я достигнат. Това се отнася най-вече за песъчливите почви, докато при глинестите ситуацията все още не е толкова драматична. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.