1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия иска закон за хидравличното разбиване при добива на шистов газ

Германия иска закон за хидравличното разбиване при добива на шистов газ

Технологията е много спорна поради рисковете за околната среда

Германия иска до есента да има закон за хидравличното разбиване - спорна практика за добив на изкопаеми течни горива. Това заяви германският министър на околната среда Петер Алтмайер, цитиран от AFP.

Във видеоматериал по германската правителствена телевизия, качен в Youtube, Алтмайер обещава законов регламент за хидравличното разбиване преди парламентарните избори и дебатите да се водят в разумна и спокойна атмосфера. От 2007 г. силно оспорваната технология "фракинг" или хидравлично разбиване, съчетана с хоризонтални сондажи, е позволила да бъдат разработени огромни залежи от шистов газ и шистов петрол в Съединените щати и Канада, отбелязва economynews.bg.

Технологията обаче е много спорна поради рисковете за околната среда, тъй като при нея се използват химикали, които могат да проникнат в подпочвените води. Хидравличното разбиване е забранено във Франция от 2011 г. Алтмайер призна, че има много нерешени проблеми. "В Европа предполагаемите залежи от шистов газ се намират под силно населени райони и не може да се планира тяхната разработка, докато не бъдат отхвърлени всички обвинения и възникващите въпроси", допълни той.

По думите му основен критерий за това да бъде допустима разработката на шистов газ е тя да бъде екологично поносима. "Поради това ще предложа хидравличният фракинг да бъде забранен в защитени хидрологични зони, а във всички останали райони да се направи предварителна оценка за въздействието", обеща министърът. Той посочи, че очаква "интензивен диалог с компаниите и засегнатото население", от който "никой не може да предрече какъв ще бъде изходът".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.