1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия одобри използването на биоразградими торбички за органични отпадъци

Германия одобри използването на биоразградими торбички за органични отпадъци

Торбичките, направени от материала Ecovio FS, се разлагат напълно и не влошават качеството на компоста

Област Бад Дюркхайм, Германия одобри за постоянно използване торбичките за органични отпадъци, направени от пластмасовия материал Ecovio FS, съобщи BASF след успешно приключване на пилотния проект. Местните жители и местните дружества за управление на отпадъците са доволни, твърди немската компания.

Торбичките, направени от материала Ecovio FS, се разлагат напълно и не влошават качеството на компоста. Благодарение на тях, изхвърлянето на биоразградимите отпадъци става по-чисто, по-хигиенично и по-лесно, отколкото с хартиени торбички или стари вестници. Торбичките не само предотвратяват неприятните миризми и насекомите, но и премахват необходимостта от миене и почистване на контейнера, в който се събират органичните отпадъци.

При стартиране на проекта в началото април всяко от около 65-те хиляди домакинства в района получава 10 торбички, направени от Ecovio FS. Жителите са насърчени да събират своите органични отпадъци в торбичките и да ги изхвърлят в контейнера за органични отпадъци. Независимото консултантско дружество IBK-Solutions осъществява мониторинг на пилотния проект и извършва анализ на компоста в инсталацията за компостиране на органични отпадъци в град Грюнщадт. В допълнение е осъществено проучване сред жителите за използването на тези торбички.

Анализът показа, че биоразградимите торбички за органични отпадъци нямат пагубен ефект върху качеството на компоста. Пластмасата се разгражда напълно. Торбичките за органични отпадъци, направени от материала Ecovio FS, не оказват влияние върху състава на компоста: плътността, съдържанието на вода и сол, стойността на pH, нутриентите, процентното съдържание на органично вещество и другите съставки на компоста се запазиха непроменени.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.